Návod

Kraťte!

Grafik: Teče to. Klient: Tak zmenšete písmo. Grafik: No to se ******.  Klient: Ten text už víc zkrátit nejde. Editor: Pusťte mě k tomu.

Krácení textů patří mezi běžné editorské činnosti. Třeba tahle věta je úplně zbytečná a vůbec nic se nestane, když ji prostě vyhodíte. Tak snadné to je. Podívejte se, jak krátíme my.

1. Nenápadně (do 10 %)

Drobné odchylky od ideálního rozsahu skutečně řešíme grafickým zásahem, zmenšením fotek nebo nepatrným „zatažením“ textu. Možná zmizí i pár slov, ale jejich absenci nejspíš ani nepostřehnete. Platí pravidlo, že takhle zvládneme pracovat s texty, které mají oproti původnímu zadání navíc maximálně deset procent znaků.

2. Precizně (10–25 %)

Když potřebujeme ubrat trochu víc, jdeme slovo po slovu. Prostě vyškrtáváme všechen balast, slovní vatu, duplicitní a nadbytečné výrazy. Nejsnazší oběti? Přídavná jména a příslovce. Někdy se rozjedeme tak, že po odstranění všech vycpávek zůstane z normostrany (1 800 znaků) jen krátký sloupek.

3. Razantně (25–50 %)

Ve chvíli, kdy se musíme zbavit víc než čtvrtiny textu, z krácení se rázem stává editování. Odteď nám jde nejen o formu, ale také o obsah. Každé šlápnutí vedle nebo nešetrný zásah by mohl změnit smysl a vyznění textu. O to pochopitelně nikdo nestojí.

4. Brutálně (nad 50 %)

Teď už jde opravdu do tuhého, vlastně tvoříme zcela nový materiál. Zásadní úkol je jen jeden – zachovat původní sdělení. U rozsáhlejších článků výborně funguje metoda „odzadu“. Jednoduše usekněte konec. Je-li tam pointa, přesuňte ji dopředu. Tečka.

 

A takhle to vypadá v praxi:

originál, 500 znaků
Veselé křížaly
Ještě jste od Vánoc neuklidili vykrajovací formičky? To je dobře. Budete je totiž potřebovat. Nakrájejte jablka, hrušky, meruňky, švestky a další ovoce, které máte rádi na asi půlcentimetrové plátky. Pak nechte děti, aby si z nich vykrajovaly ovocná zvířátka, autíčka nebo srdíčka. Ovoce rozložte na plech s pečicím papírem a v horkovzdušné troubě na 60 stupňů při otevřených dvířkách nechte vysušit. Křížaly také můžete navléknout na nit a sušit je venku – chce to jen slunce a průvan.

 

nenápadně kráceno: 450 znaků
Veselé křížaly
Ještě jste neuklidili vánoční formičky? To je dobře. Budete je totiž potřebovat. Nakrájejte jablka, hrušky, meruňky, švestky a další ovoce na asi půlcentimetrové plátky. Pak nechte děti, aby si z nich vykrajovaly zvířátka, autíčka nebo srdíčka. Ovoce rozložte na plech s pečicím papírem a v troubě na 60 stupňů při otevřených dvířkách nechte vysušit. Křížaly také můžete navléknout na nit a sušit je venku – chce to jen slunce a průvan.

 

precizně kráceno: 398 znaků
Veselé křížaly
Ještě jste neuklidili vánoční formičky? To je dobře, budete je potřebovat. Nakrájejte jablka, hrušky, meruňky, švestky a další ovoce na půlcentimetrové plátky a nechte děti vykrajovat. Ovocná zvířátka, autíčka nebo srdíčka pak rozložte na plech a nechte je vysušit v troubě při 60 °C a otevřených dvířkách. Křížaly také můžete navléknout na nit a sušit je venku na slunci a v průvanu.

 

razantně kráceno: 265 znaků
Veselé křížaly
Potřebujete vánoční formičky a jablka, hrušky, meruňky nebo švestky. Ovoce nakrájejte na půlcentimetrové plátky a nechte děti vykrajovat. Ovocná zvířátka, autíčka a srdíčka rozložte na plech a v nechte vysušit horkovzdušné troubě nebo venku na slunci.

 

brutálně kráceno: 118 znaků
Veselé křížaly: z plátků jablek nebo hrušek formičkami vykrájejte ovocná zvířátka a usušte je v troubě nebo na slunci.


Jitka Součková

O autorovi: Jitka Součková

Vystudovala Fakultu multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V profesním životě se nejdřív věnovala marketingu a public relations, pak se zaměřila na žurnalistiku a v letech 2004–2010 byla šéfredaktorkou časopisu Barlife. Od roku 2010 pracuje pro společnost Boomerang Publishing, kde se jako editorka podílí na tvorbě firemních i zákaznických magazínů, například pro ČSOB, OC Letňany nebo Český Červený kříž.

, ,

Sdílejte článek:

komentáře 2

  1. Pavlína napsal:

    Hm, je škoda, že Vám zrovna v PRECIZNÍM krácení chybí na konci ten průvan 🙂 Nic ve zlém, jen upozorňuji… 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

8 + 1 =

Přihlaš se k odběru newsletteru a již nikdy nepříjdeš o žádný článek.